Presude Haškog tribunala i smrt generala Slobodana Praljka

Zgrožen sam kao veteran Domovinskog rata, građanin RH  i pripadnik hrvatskog  naroda presudama Haškog tribunala  Prliću i drugima  koje nisu utemeljene na povijesnim  činjenicama, a šokiran i potresen samoubostvom  generala  Slobodana Praljka. Predlažem članovima SHV i svim drugim građanima RH i pripadnicima hrvatskog naroda u BIH da u svojim srcima, te paljenjem svijeća u domovima i na javnim mjestima odaju spomen generalu koji se svojim ratnim djelovanjem od Sunje do BIH isticao čašću, pravednošću i brigom za druge bez obzira na nacionalnu pripadnost i svojevoljno pristupio sudu vjerujući u pravdu i istinu. Neka njegova žrtva bude poticaj za dalnji mir na ovim prostorima i mirnu borbu hrvatskog naroda u  BIH za  ravnopravnost   konstitutivnost  hrvatskog naroda te razvoj, suverenost i cjelovitost Federacije BIH.
U ovom trenutku svakako je najteže  njegovim najbližima ,a njegov čin je poruka  sucima
Haškog tribunala koji su mu presudili  da nije  ratni zločinac  i da RH nije bila  agresor u BIH.
Prema pravnoj doktrini  kojom su se suci rukovodili  u prvostupanjskoj presudi, a Prizivno
vijeće u svojoj odluci o potvrđivanju  prvostupanjske presude odgovorni za nedopustivi sigurnosni propust su predsjednik i tajnik suda.
Obzirom da dosadašnje državne vlasti  RH nisu u potpunosti iskoristile sve  alate i mehanizme političkog lobiranja i nepravovremeno se uključile u proces  postojanja države
prijatelja suda  te je došlo  do apsurda  da se Hrvatskoj implementira  da je bila  agresor
u BIH, a da je stvarni agresor ( vodstvo Srbije i vojni vrh JNA)  na ovim prostorima  izbje
gao takvu implementaciju u presudam osim djelomično u presudi Martiću. Sadašnja državna vlast trebala bi javno ,a i tihom diplomacijom  djelovati na sve, pa i na Ujedinjene nacije kao osnivača Haškog tribunala  da skine sa RH stigmu agresora u ratu u BIH.
Ukoliko ne postoji pravna mogućnost revizije svakako donjeti bez obzira na uvažavanje neovisnosti Haškog tribunala  deklaraciju ili drugi pogodan akt  da RH nije bila agresor u ratu u BIH.
Ovim tragičnim  događajem koji se ujedno podudara i sa završetkom rada Haškog tribunala
pokazuje  da Haški tribunal nije bio dovolno djelotvoran u utvrđivanju istine i pravde događanja  na ovim prostorima u vremenu 1991-1999 i nije u potpunosti opravdao svrhu
svog osnivanja.

Predsjednik     SHV

Print Friendly, PDF & Email

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime