Stranka hrvatski Vidik,savjetovanje i dijalog državne vlasti i građana

Imajući u vidu polemike na političkoj sceni RH oko ustavnosti pojedinih odredbi prijedloga zakona Lex Agrokor koji se bi trebao danas uvrstiti u dnevni red sjednice Sabora RH, a istovremeno nadležnost Ustavnog suda RH da odlučuje o siglasnosti zakona s Ustavom ,a posebno da prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti te o uočenim pojavama neustavnosti i zakonitosti izvješćuje Hrvatski sabor predlažemo kako slijedi:

-Učinkovito bi bilo da kad se dovodi u pitanje ustavnost pojedinih odredbi prijedloga strateški važnih zakona da predlagač(Vlada RH)ili donositelj zakona (Sabor RH)zatraži žurno mišljenje Ustavnog suda RH o ustavnosti spornih odredbi.

-Ako predlagač zakona ili donositelj zakona ne zatraži takvo mišljenje Ustavni sud RH bi u tako važnim pitanjima trebao reagirati samoincijativno s obzirom da mu je u nadležnosti praćenje ostvarivanja ustavnosti i zakonitosti, a o uočenim pojavama izvještavati Hrvatski sabor. Opseg uključivanja Ustavnog suda RH bio bi u tom slučaju samo na sporne odredbe u ovom slučaju da li će budući zakon u skladu s Ustavom štititi podjednako sve dobavljače, da li je u skladu s Ustavom da bi povjerenik mogao odlučivati o potraživanjima i je li je potrebna suglasnost dužnika za primjenu zakona, time se ne bi narušila trodioba vlasti jer bi Ustavni sud dao mišljenje samo na sporne odredbe zakona. Ovime bi se smanjilo ili u potpunosti  izbjeglo naknadno ocjenjivanje ustavnosti pojedinih odredbi strateški važnih zakona za RH i štetne posljedice koje nastaju naknadnim utvrđivanjem Ustavnog suda RH o neustavnosti pojedinih odredbi takvih zakona.

Istina je da i druge države imaju slične zakone i da je to u skladu s pravno stečevinom EU, ali prema našim saznanjima u EU se vode i određene arbirtraže i sudski procesi u vezi takvih zakona.

Ovo je jedan od prijedloga Stranke hrvatski vidik za promjene u načinu odlučivanja i upravljanja državom temeljem procesa savjetovanja i dijaloga državne vlasti i građana i dr i istovremeno je nadogradnja našeg dopisa od 02.04.2017. upućenog najvišim dužnosnicima  RH.

Print Friendly, PDF & Email

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime